Türkiye son on yılda ne yazık ki ekonomik büyüme ve refah konusunda duraklama ve gerileme dönemine girmiştir. Bu talihsiz durgunluğun nedeni, ekonomik alanda yapısal reformlar yapacak iradenin eksikliğinde bulunabilir. COVID-19 pandemisi ile birlikte hükümetler çeşitli önlemler almak zorunda kaldı. Bu önlemler zaten kötü durumda olan ekonomiyi daha da zor duruma sokmakta ve devletlerin piyasa ve ekonomik özgürlükler aleyhine daha fazla karar almasına neden olmaktadır.
Fraser Enstitüsünün gerçekleştirdiği Ekonomik Özgürlük Endeksi’ne (EFI) bakıldığında endekste en yüksek puana sahip ülkelerin aynı zamanda dünyanın en yüksek refah düzeyine sahip ülkeleri olduğu görülmektedir. Bu toplumlar, EFI’de yer alan beş ana alanın (hükümetin büyüklüğü, yasal sistem ve mülkiyet hakları, sağlam para, uluslararası ticaret özgürlüğü ve regülasyonlar) her birinde çok yüksek puanlar elde etmektedir. Dolayısıyla, Türkiye’nin ekonomik büyümesini hızlandırmak için bu alanlarda yapısal reformlar yapması gerekmektedir.
Özgürlük Araştırmaları Derneği, kamuoyunda farkındalık yaratmak ve ekonomik özgürlük için reformu teşvik etmek için VVD International ve Friedrich Naumann Vakfı Türkiye Ofisi’nin desteğiyle “Türkiye’de Ekonomik Özgürlük 2021” adlı yeni bir proje başlattı. Bu projenin temel motivasyonu, Türkiye’yi ekonomik büyüme ve refah yoluna geri döndürmektir. Bu amaca ulaşmak için Özgürlük Araştırmaları, 9 Ekim 2021’de tanınmış akademisyen ve uzmanların katılımıyla bu konuları tartışmak üzere çevrimiçi bir çalıştay düzenledi. Türkiye’de ekonomik özgürlükler ilgili konuların tartışıldığı beş ayrı odada 23 katılımcıyı ağırladı.
Çevrimiçi çalıştayın ardından, bu endeksin verileri alanında tanınmış akademisyenler tarafından yorumlanarak “Türkiye’de Ekonomik Özgürlükler 2021” başlıklı bir rapor hazırlandı. Devletin büyüklüğü konusunu Marmara Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Murat Çokgezen tarafından kaleme alınırken hukuk sistemi ve mülkiyet hakları Doç. Dr. Ali Rıza Çoban tarafından yazılmıştır.. Bilkent Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Dr. Eray Yücel sağlam parayı incelerken, uluslararası ticaret serbestisi konusu Cambridge Üniversitesi’nde görev yapan Doç. Dr. Özge Öner tarafından incelendi. Son bölüm, yani kamu düzenlemeleri bölümü Prof. Dr. Uğur Emek ve Dr. Didem Pekkurnaz tarafından kaleme alındı. Özgürlük Araştırmalarının sosyal medya hesaplarında yayınlanan rapor ayrıca 3300 ulusal aboneye ve uluslararası ortaklarımıza toplu mail ile gönderilmiştir.
27 Kasım 2021 tarihinde moderatörlüğünü İsrafil Özkan’ın yaptığı çevrimiçi bir konferan düzenlendi. Konferansın konuşmacıları Enes Özkan, Uğur Emek, Özge Öner, Eray Yücel, Murat Çokgezen ve Ali Rıza Çoban’dır. Konferans 175 kişi tarafından canlı olarak izlendi. Ayrıca konferans daha sonra YouTube’a yüklendi ve toplam izlenme sayısı 5.000’i aştı.
Üçüncü etkinlik ise bir video hazırlamaktı. Bu proje kapsamında yedi adet video hazırlanmıştır. Altı video yazarlarla yapılan röportajlarından oluşurken, bir video ekonomik özgürlüğü anlatan animasyondan oluşmaktadır. Ekonomik özgürlüklerin ne anlama geldiği hakkında bilgi vermek amacıyla hazırlanan animasyon büyük ilgi gördü ve izlenme sayısı 49 bine ulaştı. Diğer videolar ise toplamda izlenme sayısı 130.000’i aştı!