Devletin Alkol Politikalarını İzleme Platformu olarak 2021 yılının ilk gününden itibaren basına yansıyan haberler üzerinden kaçak alkole yönelik operasyonları ve alkole ilişkin tüketim verilerini ve gelişmelerini sizler için derledik.

Ekibimizin yazılı ve görsel basına yansıyan haberleri gün ve gün izleyerek hazırladığı veriler Türkiye’de kaçak alkolle mücadeleye yönelik artan polis operasyonlarına rağmen bu konuda başarı sağlamaktan uzak olunduğunu göstermektedir.

Geçtiğimiz yıl boyunca 1 milyon litre kaçak alkol ele geçirilmişken bu yılın ilk 3 ayında 220 bin litre kaçak alkol geçirilmiştir. Bu rakamlar göstermektedir ki 2021 yılı sonunda da bizi geçtiğimiz yıla benzer bir tablo beklemektedir.

Geçtiğimiz yıl toplamda 2430 adet kaça alkolle mücadele operasyonu yapılmıştı. 2021 yılının ilk üç ayında ise 255 kaçak alkolle mücadele operasyonu yapılırken bu operasyonlarda 1187 kişi hakkında adli işlem başlatıldı.

En çok kaçak alkolle mücadele operasyonu yapılan iller Adana, Muğla, Gaziantep ve Edirne olarak öne çıkmaktadır. Bu operasyonlarda ele geçirilen malzemeler sadece alkollü içecek yapımında kullanılan saf alkol ve damıtma sistemlerinden ibaret kalmamaktadır. Rakı hazırlamakta kullanılmak üzere anason yağları, tatlandırıcılar, boş şişeler ve sahte bandroller dışında ruhsatız tabancalar, tüfekler, kurşunlar, kayıt dışı elektronik aletler, özellikle cep telefonu, bilgisayar; makaron, kaçak akaryakıt ve cinsel gücü artırıcı ilaçlar da ele geçirilmiştir.

2021 yılının ilk üç ayında kaçak alkolle mücadeleye yönelik operasyon haberi görmediğimiz gün sayısı ise sadece 3’tür ve yine aynı dönemde maalesef 9 vatandaşımız kaçak alkol tüketimi nedeniyle hayatını kaybetmiştir.

2021 yılına ilişkin basına yansıyan haberler üzerinden yaptığımız izleme çalışmalarımızın sonuçlarını her üç ayda bir sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Önceki İçerikÖzgürlük Gündemi Sayi 10
Sonraki İçerikÖzgürlük Gündemi Sayi 11
Devletin Alkol Politikaları İzleme Platformu
Türkiye'deki alkol politikalarını takip eder, kamuoyuyla paylaşır, yorumlar ve farkındalık yaratarak politika yapım sürecini etkilemeyi hedefler.