Türkiye’de Hukuk Devleti ve Demokrasi İzleme Projesi

Özgürlük Araştırmaları Derneği tarafından 1 Eylül 2022 tarihinde başlatılan “Türkiye’de Hukuk Devleti ve Demokrasi İzleme Projesi”, 28 Şubat 2024 tarihine kadar faaliyet göstermeyi sürdürecektir. Bu proje kapsamında, hükümet politikalarının siyasi, yasal ve ekonomik etkilerinin yanı sıra hukukun üstünlüğü ilkesinin güncel olaylar bağlamında liberal bir perspektifle incelenmesi hedeflenmektedir.

Projede, hükümet politikalarındaki yenilikler ile mevcut gelişmeler ele alınıp değerlendirilmekte; ekonomik ve sivil özgürlüklerden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bireysel haklarına kadar geniş bir yelpazede incelemeler ve gözlemler yer almaktadır. Ayrıca, günlük yaşantımız içinde bazen gözden kaçan bireysel hak ihlallerine karşı vatandaşların farkındalığını artırmak da amaçlarımız arasında bulunmaktadır.

Bu çerçevede, Türkçe olarak “Özgürlük Gündemi” ve İngilizce olarak “Freedom Observer” adıyla iki haftada bir bültenler yayımlanmakta ve kamuoyuyla paylaşılmaktadır. Bu bültenler aynı zamanda, uygulanan politikaların etkinliği ve doğruluğu hakkında paydaşları bilgilendirmenin yanı sıra uluslararası gözlemci analizleri için bir veri kaynağı oluşturma amacını taşımaktadır. Bu süreç, hem sosyal medya platformları üzerinden hem de kaydedilen podcastler aracılığıyla dijital bir kampanya ile desteklenecek ve geniş bir kitle ile paylaşılacaktır.

Bültenlerin yanı sıra, Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan “Yıllık Rapor” ile aşınan demokratik alanların ve politikaların zaman içindeki gelişimlerine dair genel bir analiz sunulması hedeflenmektedir. Bu rapor, Türkiye’nin demokratik evrimine bütüncül bir bakış sunmayı planlamaktadır.

Önceki İçerikDünya Özgürlük Raporu 2020
Sonraki İçerikÖzgürlük Gündemi Sayi 10