2019 yılının Haziran ayında Uluslararası Cumhuriyetçiler Enstitüsü Türkiye Ofisi’nin (IRI) desteği başlattığımız Türkiye’de Meclisin ve İfade Hürriyetinin Güçlendirilmesi Projesi (Project COMET) derneğimizin IRI ile ilk uzun dönemli projesidir.

Proje iki ayrı bölümden oluşmakta ilki Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile beraber etkinsizleşen TBMM’yi kamuoyu tartışmalarından daha çok haberdar ederek ve vatandaşlar ile bağını güçlendirerek denge ve denetleme mekanizmalarını yeniden canlandırmayı hedeflemektedir. Bu hedef doğrultusunda Türkiye’nin her yerinden konu ve coğrafi konum üzerinden milletvekillerine doğrudan mesaj göndermeyi mümkün kılacak şekilde hazırlanan akıllı telefon uygulamamız 2020 başında milletvekillerinin kullanımına sunulacaktır. 

Eş zamanlı yürütülen ikinci bölümde ise ifade hürriyeti ve medya bağımsızlığının önündeki engellerin tanımlanması, çözüm önerileri sunulması ve aktif bir savunuculuk faaliyeti gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Bu kapsamda Ankara ve İstanbul’da 20 gazeteci ve 20 medya şirketi yöneticisiyle odak grup çalışmaları gerçekleştirilmiş, sorunlar ve çözüm önerileri doğrudan medya mensupları tarafından sıralanmıştır. Hazırlanan ara rapor, yerel gazetecilerin ve medya temsilcilerinin görüşleri ile genişletilmek üzere “Medya Karavanı” isimli 8 şehirlik konferans ve çalıştay serimiz ile 8 farklı ili ziyaret etmek için yola çıktık. Bu bölümde aynı zamanda vatandaşların ifade özgürlüğü ve medya bağımsızlığı konularındaki görüşlerini toplamak üzere ülke çapında başlattığımız anket çalışması ile tüm hızla sürmektedir. 

2020 Mayıs ayı başında tamamlanmasını öngördüğümüz projemizin sonucunda hazırlanacak ve ifade hürriyetinin ve medya bağımsızlığının önündeki hukuki, siyasi ve kültürel engellere sürdürülebilir çözümler sunacak politika önerilerimizi Meclis, uluslararası kuruluşlar ve tüm kamuoyu ile paylaşacağız.

 

Önceki İçerikInsanlar Niçin Liberalizme Koşmuyor?
Sonraki İçerikToplumsal Kontrol Yöntemi Olarak Zorunlu Eğitim