Türkiye’nin dünyadaki tüm hukuk devleti ve yönetişim endekslerinde gerilemesi, hukuk ve idari alanlarda kurumsal/yapısal bir erozyon gerçekleştiği ve Türkiye’nin ivedilikle reforma tabi tutulması gerektiği düşüncesini ortaya çıkarmıştır. Bu düşünce çerçevesinde Özgürlük Araştırmaları Derneği, National Endowment for Democracy’nin desteğiyle birlikte “Türkiye’de Yapısal Reformlar Projesini” başlattık. Bu projede Türkiye’de hukukun üstünlüğü ve iyi yönetişimi güçlendirmek için Yasama, Yargı, Kamu İhale Rejimi, Kamu Personeli Rejimi ve Medya Bağımsızlığı olmak üzere beş ana kurum/yapı belirledik ve bu alanlardaki mevcut sorunların tanımlanması, somutlaştırılması ve olası reform önerilerinin paylaşılmasını amaçladık.

Özgürlük Araştırmaları Derneği, Türkiye’de hukukun üstünlüğünü ve hesap verebilirliği geliştirmek için kritik olan bu beş kilit alanda gerekli yapısal reformları tespit edip analiz etmekte ve Türk parlamentosunda temsil edilen siyasi partileri, kendi platformlarını dahil etmeye teşvik etmek için kapsamlı bir savunuculuk planı oluşturmaktadır. Bu amaçlara ulaşmak adına Özgürlük Araştırmaları, çalıştaylar ve halka açık etkinlik düzenlemiştir. Bunların yanı sıra alanında önemli isimlerle çalışarak ilgili alanlarda sorunların tespitini ve reform önerilerini içeren beş adet rapor ve tanıtım yazıları yayınlamıştır. Dahası, ilgili alanlara dair uzmanlar ve akademisyenlerle röportajlar çerçevesinde oluşturulan video serisini sosyal medya hesaplarında paylaşmış ve yapısal reformlar konusundaki önerileri kamuoyuna sunmuştur.

Özgürlük Araştırmaları “Türkiye’de Yapısal Reformlar Projesi” kapsamında son adım olarak faaliyetlerini ilerletmek, bulguları paylaşmak ve her alan için yapısal reform önerilerini duyurmak adına Ankara’da bir “Yapısal Reformlar Ulusal Konferansı” adı altında bir konferans düzenleyecektir.

Önceki İçerikDünya Özgürlük Raporu 2020
Sonraki İçerikÖzgürlük Gündemi Sayi 10