Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), 2021 Basın Özgürlüğü Endeksi açıklandı. 2021 yılı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksinde Türkiye, 2020 yılına göre bir sıra yükselerek 180 ülke arasında 153'üncü oldu.
Son iki yıldır Türkiye'nin endekste yukarı sıralara yükselmesinde, Türkiye'nin önünde yer alan ülkelerde ( örneğin Belarus) ifade ve basın özgürlüğüne müdahalelerin artması ve Türkiye'de reform düzenlemelerinin ardından gazetecilerin tahliye edilmesi gibi nedenler yer alıyor.
Endeksin ilk yayımlandığı yıl olan 2002'de 99'uncu sırada yer alan Türkiye, 2008 yılında en yüksek puanını gördükten sonra hızlı bir düşüş yaşamaya başladı. Türkiye, 2016'da 151, 2017'de 155, 2018 ve 2019'da 157, 2020'de ise 154'üncü sırada gösterilmişti.
Koronavirüs pandemisinin otoriter devletler tarafından özgür haberciliği kısıtlamak için kullanıldığını belirten RSF yetkilileri, demokratik ülkelerin bile bu kritik dönemde gazetecilerin mesleklerini icra edebilmesini güvenceye almakta zorlandığı uyarısında bulundu.
Endekste basın özgürlüğü konusunda durumunu “iyi” olarak nitelendirebileceğimiz ülke sayısı şu ana kadar ki en düşük sayı olan 12. RSF yetkilileri, 132 ülkede kısmen ya da tamamen basın özgürlüğüne müdahalelerin mevcut olduğunu belirterek dünyadaki ülkelerin yaklaşık dörtte üçünde basın özgürlüğünün en azından "kayda değer bir şekilde" kısıtlandığına vurgu yaptı.
Önceki yıllarda olduğu gibi İskandinav ülkeleri son endekste de ilk sıralarda yer aldı. Norveç üst üste beşinci yılda da ilk sıradaki yerini korurken Norveç'i Finlandiya, İsveç, Danimarka ve Kosta Rika izledi. Endeksin son sıralarındaki ülkelerde de değişiklik görülmedi. 180 ülke arasında yüzden fazla medya mensubunun hapiste olduğu Çin 177'nci sırada yer alırken Çin'i Türkmenistan, Kuzey Kore ve son sırada Eritre izledi.