BlogYayınlar

Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi

Reporters Without Borders, dünyada basın özgürlüğünün durumunu değerlendirdiği “2023 World Press Freedom Index” raporunu “gazetecilik sahte içerik endüstrisinin tehdidi altında” başlığıyla yayımladı. 180 ülke ve bölgedeki gazetecilik ortamını değerlendiren ve 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde yayımlanan rapora göre durum 31 ülkede “çok ciddi”, 42 ülkede “zor”, 55 ülkede “sorunlu”, 52 ülkede ise “iyi” veya “tatmin edici” seviyede. Başka bir deyişle gazetecilik ortamı her on ülkeden yedisinde “kötü”, sadece üçünde ise tatmin edicidir. Politik, ekonomik, yasal, sosyal ve güvenlik bağlamlarında ayrı ayrı değerlendirmelerin yapıldığı raporda 100 üzerinden yapılan puanlamada Türkiye geçen yıl 41,25 puan ile 149. sıradayken, bu sene 33,97 puan ile 165. sırada yer almaktadır.

Rapor, özel olarak dijital ekosistemin sahte içerik endüstrisinin basın özgürlüğü üzerindeki etkilerine dikkat çekmektedir. Rapor; 118 ülkede (yani raporda değerlendirilmiş olan 180 ülkenin üçte ikisi) yapılan anketlere katılanların çoğunluğunun ülkelerindeki siyasi aktörlerin sıklıkla veya sistematik olarak büyük çaplı dezenformasyon veya propaganda kampanyalarına dahil olduğunu bildirdiklerini belirtmektedir. Rapora göre; doğru ile yanlış, gerçek ile yapay arasındaki fark bulanıklaşmakta ve bilgi edinme hakkı tehlikeye girmektedir.

Rapora göre Türkiye’deki durum geçen sene sorunlu seviyesindeyken, bu sene çok kötü seviyesine gerilemiştir. Bunun sebebi olarak ise devlet başkanlığı makamında bulunan Erdoğan’ın 14 Mayıs’ta yapılacak seçimler öncesinde gazetecilere yönelik yapılan baskıları artırması olarak belirtilmiştir.

Rapora göre Türkiye’de ulusal medyanın %90’ının hükümet kontrolünde olduğu son beş yılda halk ekonomik ve siyasi krizin ülke üzerindeki etkilerini öğrenmek için birbirinden farklı siyasi görüşlere sahip eleştirel ya da bağımsız medya kuruluşlarına yönelmiş durumdadır.

Rapora göre Türkiye’de basın özgürlüğüne politik açıdan bakıldığında internette neredeyse sistematik seviyede olan sansür, eleştirel medya kuruluşlarına karşı açılan anlamsız davalarla yargı sisteminin kötüye kullanılması gibi taktikler, şimdiye kadar Erdoğan’ın popülerlik oranını geri kazanmasını sağlamıştır.

Rapora göre; Türkiye’de 2023 yılının başından bugüne her ne kadar öldürülen herhangi bir gazeteci veya medya çalışanı olmasa da, 29 gazeteci ve 1 medya çalışanı tutuklu olarak bulunmaktadırlar.

Shares:

Okumaya Devam Edin