Bu yazıda, Türkiye’de AKP iktidarları döneminde devlet ve sivil toplum ilişkisinin temel duraklarından bir tanesi olan çıkar siyaseti, devlet ve sendikalar özelinde tartışmaya açılacaktır. Öncelikle, sendikaların endüstriyel ilişkiler içerisindeki piyasa aktörü konumuna ek olarak, örgütlü sivil toplum kuruluşları ve siyasal süreçlerde etkin rol oynayabilen politik aktörler olduğu vurgulanacaktır. Ardından, sendikaların devlet ile ilişkilerinde endüstriyel ve siyasal alanlar arasındaki politik mübadelenin AKP iktidarları döneminde ayrıcalıklı ve eşitsiz bir çıkar siyasetine dönüştüğünün altı çizilecektir. Son olarak, politik mübadelenin ve eşitsiz çıkar siyasetinin devlet ve piyasa arasındaki çizgiyi muğlaklaştırdığı ve nitekim bu durumun, sivil toplumu devlet müdahalelerine karşı kırılgan hale getirdiği savunulacaktır.
Türkiye’de Örgütlü Çıkar Siyaseti, Sendikalar ve Sivil Toplum
Sendikal oluşumların zayıflatılması, sivil toplumun zayıflatılması ve gereğinden fazla politize olması, sivil toplumdan gelen farklı politik taleplerin alanının daralmasına yol açmaktadır.
Posted ByYunus Furkan Arıcan
2015 yilinda lisans derecesini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden alan Yunus Furkan Arican, 2017 yilinda Bogaziçi Üniversitesi Sosyal Politika bölümünden yüksek lisans mezunu olmustur. Yüksek lisans tezi “The Contesting Roles of The Trade Union Confederation Hak-Is: Class and Political Identities” olan Arican 2017 yilinda Central European University Siyaset Bilimi yüksek lisans programini kazanmistir. Arican, 2018 yilindan itibaren European University Institute bunyesinde “Neoliberalism in Hard Times: Comparative Responses of Turkey and Hungary to the 2008 Financial Crisis” isimli doktora calismalarini surdurmektedir.
Okumaya Devam Edin
Alkol tüketimine ilişkin devlet politikaları uygulanırken bu politikaların, insanların ölçülü fakat özgür surette alkol içebilmesinin önünü açan kaygılar içermesini gerekli kılmıştır. Bu gereklilikle savaşmak, istenenin ve beklenenin çok aksine sonuçların
Darbe ile mücadelede kademeli yaklaşımın kullanılması bir yandan darbeye karşı etkin bir mücadele yapılırken, diğer yandan rekabetçi piyasanın korunması sağlanacak ayrıca ülke imajını yükseltme imkanı da değerlendirilmiş olacaktır.
Türkiye bir seçimi daha geride bıraktı. CHP’nin sürpriz bir yükseliş yaptığı, AKP’nin birçok şehir ve ilçeyi kaybettiği ve tarihinde ilk kez ülke genelinde ikinci parti konumuna geldiği bu yerel seçimler