Özgürlük Araştırmaları olarak başlattığımız ‘’Türkiye’de Anlamlı İfade Olanakları Yaratmak’’ Projesi (Project COMET) tamamlandı.

İki ayrı bölümden oluşan projenin ilk bölümü: Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile beraber etkinsizleşen TBMM’yi kamuoyu tartışmalarından daha çok haberdar ederek ve vatandaşlar ile bağını güçlendirerek denge ve denetleme mekanizmalarını yeniden canlandırmayı hedeflemektedir. Bu hedef doğrultusunda Türkiye’nin her yerinden konu ve coğrafi konum üzerinden milletvekillerine doğrudan mesaj göndermeyi mümkün kılacak şekilde hazırlanan internet sitemiz ‘’meclisteyiz.com’’ milletvekillerinin ve vatandaşların kullanımına sunuldu.

Projenin eş zamanlı yürütülen ikinci bölümünde ise ifade hürriyeti ve medya bağımsızlığının önündeki engellerin tanımlanması, çözüm önerileri sunulması ve aktif bir savunuculuk faaliyeti gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Bu kapsamda Ankara ve İstanbul’da 20 gazeteci ve 20 medya şirketi yöneticisiyle odak grup çalışmaları gerçekleştirilmiş, sorunlar ve çözüm önerileri doğrudan medya mensupları tarafından sıralanmıştır. Yerel gazeteciler ve medya temsilcilerine ulaşmak amacıyla başlattığımız “Medya Karavanı” isimli 8 şehirlik konferans ve çalıştay serimiz sayesinde 182 gazeteci ve temsilcinin görüşlerini almış bulunuyoruz. Bu bölümde aynı zamanda vatandaşların ifade özgürlüğü ve medya bağımsızlığı konularındaki görüşlerini toplamak üzere ülke çapında başlattığımız anket çalışmasını da tamamladık. Tüm bu çalışmalar ve Uluslararası Cumhuriyetçiler Enstitüsü’nün (IRI) partnerliğinde ’’Türkiye’de Medya ve İfade Özgürlüğü İçin Siyasa Önerileri’’raporunu hazırlamış bulunuyoruz.

Peki, meclisin ve ifade hürriyetinin güçlenmesini amaçlayarak tasarladığımız internet sitesi ‘’meclisteyiz.com’’ nasıl kullanılıyor? Siteye girişinizde sizi üç başlık karşılıyor: ‘’Vekillere Ulaş, Kampanya Başlat ve Meclis Gündemi’’. ‘Vekillere Ulaş’ sekmesinde 600 milletvekili içerisinden uygulamayı kullanmayı kabul eden vekillere ulaşabiliyorsunuz. (Özgürlük Araştırmaları Derneği olarak yıl boyunca sürecek toplantılarla uygulamayı kullanan milletvekili sayısını arttırmayı planlıyoruz.) Meclis komisyonları göz önünde bulundurularak oluşturduğumuz konu başlıklarından seçim yaparak konuyla ilgilenen milletvekillerine ulaşabiliyorsunuz. İstediğiniz parti veya şehri seçerek ulaşmak istediğiniz milletvekillerini filtreleyebiliyorsunuz. Seçimlerinizi yaptıktan sonra gelen ekranda bilgilerinizi girip seçilen milletvekillerine iletmek istediğiniz konuyu ayrıntılı bir şekilde yazarak konunun meclis gündemine nasıl taşınabileceğine dair seçiminizi yapabiliyorsunuz. Bu seçeneklerle ilgili ayrıntılı bilgiyi seçeneklerin üzerindeki bilgi sekmesinden edinebiliyorsunuz. Eğer bir randevu talebi oluşturmak istiyorsanız, tarih seçerek bilgilerinizi girmeniz isteniyor. Gönder butonuna tıkladığınızda talebiniz ilgili vekil veya vekillere iletilmiş oluyor. İletişim bilgilerinizi eksiksiz ve doğru bir şekilde girdiyseniz ilgili milletvekilinin değerlendirmesi üzerine size geri dönüş sağlanıyor.

‘’meclisteyiz.com’a girdiğinizde sizi karşılayan ‘Kampanya Başlat’ sekmesinde ise diğer kampanyalara katkıda bulunabiliyor veya kendi kampanyanızı oluşturabiliyorsunuz. Kampanya başlatmak istiyorsanız, bir başlık ve konunun detaylarını girerek kampanya muhatabı kurum/kuruluş ve milletvekillerini belirlemeniz gerekiyor. Kişisel verilerinizi girdikten sonra hedeflediğiniz imza sayısını belirterek kampanyanızı başlatabiliyorsunuz. Kampanyanız yeterli imza sayısına eriştiğinde muhatap kurum/kuruluş ve milletvekillerine ulaştırılıyor.

Site ana sayfasında bulunan üçüncü ve son başlık ise ‘Meclis Gündemi’. ‘Meclis Gündemi’ sekmesine tıkladığınızda ise site sizi otomatikman TBMM meclis gündemi sayfasına yönlendiriyor. Böylece meclis gündeminden haberdar olmanız sağlanıyor.

”meclisteyiz.com” sitesinin tanıtım videosu için: https://bit.ly/2X7Mrn2

‘meclisteyiz.com” sitesinin kullanım videosu için: https://bit.ly/2ZNyso2

Önceki İçerik”günah Keçisi” Olarak Neoliberalizm
Sonraki İçerikBir Anomalinin Doğuşu: 7 Haziran