Uluslararası partnerimiz Fraser Institute, Dünya Ekonomik Özgürlükler Endeksi’ni yayınladı. 2019 yılı verilerine dayanarak oluşturulan 2021 Ekonomik Özgürlükler Raporu’nda 165 ülke arasında 112. sırada yer alan Türkiye, 2021 yılı verilerine dayanarak oluşturulan 2023 raporunda ise 6.32 endeks puanıyla 101. sıraya yükseldi.


Endeks ülkelerin politika ve kurumlarıyla ekonomik özgürlüğü ne derece desteklediğini, 5 geniş başlığı baz alarak ülkeleri puanlandırıyor.

(1) Devletin Ekonomik Büyüklüğü, 

(2) Hukuki Sistem ve Mülkiyet Haklarının Güvenliği, 

(3) Sağlam Para, 

(4) Uluslararası Ticaret Serbestisi 

(5) Regülasyonlar

Topladıkları ortalama puana göre ise ülkeleri 0-10 puan üzerinden değerlendiriliyor ve; özgür, 2. Çeyrek, 3. Çeyrek ve özgür olmayan başlıkları altında sınıflandırıyor. 

Raporda Türkiye’nin ekonomik özgürlükler bakımından aldıkları puanlar ise aşağıdaki gibidir:

Devletin Ekonomik Büyüklüğü: 6.65 puanla 77. sırada

Hukuki Sistem ve Mülkiyet Haklarının Güvenliği: 4.83 puanla 89. sırada

Sağlam Para: 7.54 puanla 109. sırada

Uluslararası Ticaret Serbestisi: 6.87 puanla 81. sırada 

Regülasyonlar: 5.71 puanla 128. sırada

2002 yılından itibaren son çeyrekte (özgür olmayan) yer almayan Türkiye bu sıralama ile, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da 3. çeyrekte yer alarak ekonomik özgürlükler açısından kısmi özgür diyebileceğimiz ülkeler arasında bulunuyor. 

Rapor ayrıca, Türkiye’nin ekonomik büyüklüğü ve sağlam para konularında geçtiğimiz yıllara göre görece bir iyileşme gösterdiğini fakat hukukun üstünlüğü ve mülkiyet hakları gibi alanlarda gelişmeye ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

Türkiye bu sıralama ile Bhutan, Kuwait, Bahamas, Nicaragua, Oman, Colombia gibi ülkelerin altında yer alıyor. 

Endekste bu yıl Hong Kong, yıllardır bırakmadığı zirvedeki yerini Singapur’a bıraktı. 

Raporun en düşük sıralanan ülkeleri arasında ise; Kongo Cumhuriyeti, Cezayir, Arjantin, Libya, Iran, Yemen, Sudan, Suriye, Zimbabwe ve Venezuela gibi ülkeler bulunuyor.

Sonuç:

Ekonomik özgürlükler, bir ülkenin ekonomik büyümesi ve toplumsal refahı için muazzam kritik öneme sahiptir. 

Bu bağlamda, 2023 Ekonomik Özgürlükler Raporu, ülkelerin bu alandaki performansını değerlendirerek politika yapıcılar için önemli bir rehber sunuyor. Raporun sonuçlarına göre Türkiye gelişmeye devam etmeli ve ekonomik özgürlüklerini artırmak için çaba göstermelidir.

Not: Rapor, popülizmi halkın iradesini yok sayan seçkin gruplar ile halk arasındaki çatışma olarak tanımlıyor. Türkiye ise popülizmin yüksek olduğu ülkeler arasında üst sıralarda yer alıyor.

Raporun tamamını okumak için tıklayınız.

Endeksin orijinaline ulaşmak için tıklayınız.

Önceki İçerik“Net Sıfır” Hedeflerine Giden Yola Liberal Bir Bakış Açısı
Sonraki İçerikEk Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin Anayasal İlkeler Işığında Değerlendirilmesi