ProjelerRapor

Türkiye’de Basın Özgürlüğü Raporu 2019-2020

"Türkiye’de basının özgür olup olmadığı hararetli tartışmaların konusu değildir. Ortada bir gerçek vardır ve bu konu artık tartışma dışıdır."

Ülkelerin demokratikleşme skorlarını ölçen bütün indeksler Türkiye’nin son yollarda otoriterleştiği konusunda hem fikir. Türkiye’nin bu endesklerde dramatik bir şekilde düşüşe geçmesi ve otoriterleşme eğiliminin artması,  Türkiye’de basın özgürlüğünü de derinden etkilemektedir. Gelinen noktada, Türkiye’de basın özgürlüğüne dair durum iç açıcı değildir.

Özgürlük Araştırmaları Derneği 2014 yılından beri basın özgürlüğünün durumunu izlemektedir. Basın özgürlüğüne dair son raporumuz ‘Türkiye’de Basın Özgürlüğü: 2019-2020 Raporu,’ 2019 senesinin 1 Ocak gününden, raporun tamamlandığı 2020 21 Haziran tarihine kadar Türkiye’deki medya özgürlüğünün  olumsuz görünümünü korumakta olduğunu ve gittikçe kötüleştiğini gözler önüne sermektedir. İlgili raporda Türkiye’deki basın özgürlüğünün durumunu incelemek adına basın kuruluşları ve gazeteciler üzerindeki baskıyı “ yasal çerçeve” üzerinden değerlendirmenin yanı sıra hükümet ile basın kuruluşları arasındaki iktisadi bağımlılık ilişkisi ve kamusal tartışmanın kalitesi de ele alınmıştır.

Shares:

Okumaya Devam Edin

Rapor

Siyasi Partilerde Reform: Partilere Örgütsel-İdeolojik Özgürlük ile Finansal Denetim ve Parti İçi Demokrasi Şartı

Özgürlük Araştırmaları Derneği tarafından, National Endowment for Democracy ve Friedrich Naumann Vakfı- Türkiye Ofisi’nin desteğiyle birlikte beş ana kurum/yapıda mevcut sorunların tanımlanması ve somutlaştırılması amacıyla “Türkiye’de Yapısal Reformlar Projesi” başlatıldı.